Skip to main content

Nu har jag börjat jobba efter min sommarledighet och det känns så roligt! Som egenföretagare bestämmer jag ju själv över mina ledigheter men jag tycker om att bestämma att ”nu har jag semester i fem veckor” och då kopplar jag av allt som har med jobbet att göra. Ja inte riktigt allt för jag kollar ju mailen och noterar om jag behöver reagera på något eller om jag kan låta det vara till efter semestern. Oftast kan jag låta det vara.

Jag tycker också om att tänka att ”nästa vecka börjar jag jobba efter semester”. Då kan jag planera för att starta upp. Eftersom jag är morgontrött kan jag börja stiga upp lite tidigare för att sakta vänja kroppen vid en i mitt tycke tuffare dygnsrytm. Jag kan lite försiktigt kolla i kalendern vad jag hade planerat in att starta upp med de första dagarna. Den här första arbetsveckan startade jag förresten med en ledig dag på måndag! Det var inte planerat men vi fick lust att åka till Stora Nolia i Umeå den dagen så då gjorde vi det. Bara för att vi kunde. Jag hade ju inte några kundbesök inbokade. Och det övriga jobbet ligger kvar. Att mjukstarta första veckorna är ingen dum idé. Ät lunch och fika utomhus för att njuta av sommarvärmen som finns kvar. Jobba utomhus om du har möjlighet till det. Motionera utomhus. Se till att få ljus och solsken i ögonen.

”Att-göra-listor” tycker jag är ett bra sätt att komma igång efter semestern. Oftast försöker jag skriva den innan jag går på ledighet så jag inte behöver tänka när jag kommer tillbaka. Då är det bara att kolla på listan och sätta igång. Det ger en bra känsla när jag kan bocka av saker på listan redan första dagen.

Ett sätt att göra listor, som också hjälper till med prioritering av arbetsuppgifterna, är att göra en 1-3-5- lista varje dag. Det är också till hjälp för såna som mig som har svårt att komma igång tidigt på morgonen. Just nu kommer jag inte ihåg var jag läst om den, jag har inte kommit på detta kloka själv! I en sån lista sätter du upp en större, tuffare, svårare arbetsuppgift, tre arbetsuppgifter som känns sådär medelsvåra och fem mindre saker att göra nästa dag. Försök klara av så många som möjligt. Och försök göra den svåra uppgiften före lunch. Det skapar en bra känsla för resten av dagen. Personligen försöker jag alltid skriva in en riktigt rolig arbetsuppgift på listan varje dag. Bara för att maxa känslan.

För det här med att det känns svårt att börja jobba igen efter en längre ledighet är ju egentligen bara en känsla. Och känslorna kan vi ju påverka genom de tankar vi tänker. Så genom att välja att tänka positivt om jobbet och om att börja jobba så skapar vi själva en bättre startajobbetkänsla.

Lite handlar det också om att vi inte tycker om förändringar. Särskilt inte förändringar som innebär att vi måste se till att sova tillräckligt för att orka med vardagen, att väckarklockan ringer för tidigt, att vi måste hålla tider, att vi får en känsla av att förlora friheten. Sånt som vi upplever som negativt. Som ni förstår är botemedlet även här att tänka positivt. Påminn dig själv om det du tycker är roligt med jobbet. Varför du valde just det jobb du har nu. Varför du vill behålla det framöver.

 

Så nu maxar jag känslan av hur roligt det är att börja jobba med att tänka på de spännande, kreativa och utmanande uppdrag jag fått förtroendet att göra under hösten.  Och genom att tänka på alla roliga saker jag skulle vilja göra.

Vad kan jag hjälpa dig med?

 

Maxa de positiva känslorna inför jobbhösten

  • Tänk positivt om jobbet och om att börja jobba
  • Mjukstarta
  • Skriv att-göra-listor och bocka av det du gjort
Yvonne Eckerskog

Author Yvonne Eckerskog

More posts by Yvonne Eckerskog