Skip to main content

November är mörk och kall. Regntung. Blötsnö. Känns som läge för höstdepression. Mitt i allt detta kan jag känna mig så glad och tacksam över att jag får bo i ett litet hus i skogen. Här har jag nära till naturen. Går bara ut och skogen finns där. Som vindskydd till mitt hem.  Som stabilitet och normalitet i en värld som känns som allt galnare. Tystnade är så påtaglig att jag kan höra suset i trädtopparna. Och småfåglarnas kvitter vid fågelbordet. Mörkret är kompakt. Den enda ljusföroreningen är den belysning som hör till huset. De kvällar det inte regnar kan jag se stjärnhimlen. Och om jag promenerar ett par hundra meter bort från husets belysning kan jag se norrskenet. Vissa kvällar är norrskenet så starkt att jag ser det från fönstret. Så var det två kvällar den här veckan. När jag stod ute på altanen i strumplästen. Fötterna blev kalla men hjärtat fylldes av värme.

Jag tänker på den forskning som så tydligt visar ett starkt samband mellan positiva upplevelser på individnivå och den positiva effekt de får för vårt välbefinnande. Det handlar inte bara om en kick av lycka och välbehag i stunden. Nej de positiva upplevelserna aktiverar kroppens antistress-system så att vi orkar öppna upp och intressera oss för andra människor. Och vi blir mer generösa.  Kreativiteten ökar och vi vågar testa nytt. När det är aktiverat på jobbet påverkar det oss så att vi känner mer arbetsglädje. Det gör också att vi lättare kan hantera olika typer av påfrestningar och vi känner oss inte lika stressade.

Kim Cameron är en av de forskare som skrivit mycket om det här. Hon säger att en positiv företagskultur består av sex olika beteenden:

  1. Bry sig om, intressera sig för och ta ansvar för sina kolleger och vänner.
  2. Stötta varandra, vara vänlig och visa medkänsla för varandra när andra har det tufft.
  3. Undvik att skuldbelägga. Förlåta misstag.
  4. Inspirera varandra i arbetet.
  5. Betona det meningsfulla med arbetet.
  6. Behandla varandra med respekt, tacksamhet, tillit och integritet.
Yvonne Eckerskog

Author Yvonne Eckerskog

More posts by Yvonne Eckerskog