Skip to main content

Är du en sån som alltid har en himla otur? Som alltid lyckas vara den förste att bli utan sittplats på bussen, som alltid hamnar i fel kö och som aldrig får drömjobbet.

Livet går upp och ner för alla. Men vissa verkar ha lite mer upp än andra. Och andra verkar ha lite mer ner. Varför är det så? Och är det något man kan påverka själv?

Hur vi lyckas i livet eller hur vi upplever att vi lyckas har vi möjlighet att påverka själva. Och det handlar inte om hur intelligenta vi är eller vilka fysiska förutsättningar vi har. Nej det handlar om hur vi väljer att tänka om oss själva. Genom att välja negativa eller positiva tankar kan vi styra utfallet i livet.

Hjärnan fungerar så att det vi tänker söker den bekräftelse för. Tänker du att du alltid har otur söker hjärnan efter bekräftelse på det.

”Det blir alltid rött ljus när jag kommer med bilen.”

”Hissen är alltid trasig när jag vill åka”

”Nu har min partner lämnat mig. Jag kommer aldrig att hitta en ny.”

Hjärnan påminner dig hela tiden. Vilken otur du har! Om du istället tänker att du är en person som alltid har tur kommer hjärnan att välja att uppmärksamma det.

Vilken tur! Det blev grönt ljus!”

”Så bra! Det fanns kvar en tröja i min storlek”

”Nu har min partner lämnat mig. Spännande att se vem som finns för mig nu.”

Vi kan välja aktivt hur vi tänker. Det som vi väljer att tänka brukar ha förmågan att inträffa. Hur spännande som helst!

  1. Deppa en liten stund

Om du har anledning att deppa, gör det en liten stund. Bestäm själv hur länge, en timma, en dag. Men deppa inte bara, utan analysera också situationen. Vad är det i den som gör dig ledsen? Finns det något du kan påverka? Något du kan göra annorlunda en annan gång? Bedöm om dina tankar och känslor är realistiska i just den här situationen. Kanske överreagerar du? Skriv gärna i en tankebok.

  1. Acceptera

Det finns saker som inte går att göra något åt. Saker som inte går att påverka. Du har de föräldrar du har. Du har haft den uppväxt du haft. Din partner har lämnat dig. Det är exempel på sånt som inte går att att påverka eller förändra. Att acceptera det som hänt betyder inte att du behöver tycka om det. Bara att du accepterar att det hänt dig. Det ger dig möjlighet att agera utifrån att du har den erfarenheten i ditt liv. Du kan göra ett aktivt val hur du vill hantera det. Istället får du möjlighet att fokusera på det som är positivt i ditt liv och att ta steg framåt istället för att sitta fast i det som hänt.

  1. Välj glädjespridare

Umgås med de som tycker om dig och med andra som väljer glädje. Positiva tankar smittar. När du tänker positiva tankar kommer din hjärna att byta ut stresshormonerna mot ”måbra”- hormoner. Det innebär att du mår bättre. Och när du är glad smittar du andra med din glädje. På samma sätt smittar andra dig med sitt humör och sätt att vara. Om människor visar dig att du är omtyckt blir du glad och trygg. Om du har möjlighet, välj bort personer i ditt umgänge som suger.

Yvonne Eckerskog

Author Yvonne Eckerskog

More posts by Yvonne Eckerskog