Skip to main content

Nu går jag snart på semester. Två arbetsdagar kvar, sedan så. En del menar att när man är egenföretagare kan man aldrig känna sig ledig men jag brukar välja att göra det ändå. Även om det händer att jag jobbar några timmar vissa dagar så blir det bara små pauser i ledigheten. Ser du också fram emot att vara lite mera ledig i sommar?

Oavsett hur lång din ledighet kommer att vara så kan du, med aktiv planering, maxa ledighetsupplevelsen. Om du vill att årets semester ska bli annorlunda eller bättre än tidigare semestrar så måste du göra annorlunda, planera annorlunda än du gjort förr om åren. Gör du på samma sätt kommer det med garanti att bli som tidigare.

Först och främst, unna dig vila och avkoppling. Det är inte fel att bara vara när du är ledig. Tillåt dig själv att känna efter vad du behöver den här semestern. Kanske är det inte tusen olika aktiviteter, kanske är det lugn och ro. Hur trött är du? Hur mycket vila och återhämtning behöver du? Vad är vila för dig? Kan du vila hemma, eller måste du resa bort för att vila?

Fundera över vad du vill med den här semestern. Vilka aktiviteter vill du absolut inte missa. Vilka projekt vill du hinna med? Fundera över hur lång tid varje grej tar. Ta fram en kalender och planera in de olika aktiviteterna. Var realistisk när du planerar. Oftast tar det längre tid än man tror. Prioritera. Om du har familj involverar du dem i planeringen. Innan du gör det förbereder du dig genom att fundera över dina egna önskemål och din egen längtan.  Är du nöjd med planeringen?

Vad är det som du brukar reta dig på under semestern?  Försök identifiera vad det är som suger energi istället för att fylla dig med energi? Kan du planera bort de här tråksakerna? Om inte, så får du försöka hitta ett positivare sätt att tänka om dem och hantera dem. Strunta i att reta dig på dem bara för att det får dig att må bättre själv. Eller roa dig med att skriva upp dem på en lista och bocka av dem allt eftersom de inträffar.

Mitt sista tips blir att ta det lite lugnare redan INNAN semestern startar. Många stressar jättemycket med allt som måste bli klart innan semestern för att sedan krascha fullständigt första lediga veckan. Gör inte det! Prioritera istället stenhårt. Gör bara det som absolut måste göras. Skriv upp resten på en ”attgöra-lista” till efter semestern. Det ligger garanterat kvar. Ta det lite lugnare också genom att äta din lunch på en uteservering, boka promenadmöten med glass och sluta lite tidigare på eftermiddagarna.

Till sist vill jag önska dig en alldeles fantastiskt skön sommar!

Yvonne Eckerskog

Author Yvonne Eckerskog

More posts by Yvonne Eckerskog